Juridisch advies over auteursrechten

Auteursrechten, bijna ieder bedrijf krijg er bewust of onbewust mee te maken. Het auteursrecht is ontzettend complex. Wanneer uw medewerkers iets creëren, zoals een boek, blog, film of foto, ontstaat er automatisch auteursrecht. Al deze creaties zijn namelijk eigendom van de eigenaar ofwel de maker. Het gebeurd geregeld dat deze teksten, foto’s en zelfs filmpjes gekopieerd worden door derden die vervolgens hun producten daarmee promoten of andere zaken willen bewerkstelligen. Dit is uiteraard niet gewenst en zelfs strafbaar. Creëert u belangrijke content, afbeeldingen, kunst of andere producten beschermd met auteursrecht? Of heeft u per ongeluk het auteursrecht geschonden en krijgt u nu een boete?

Marxman auteursrecht advocaat Utrecht is uw juridisch adviseur als het gaat om auteursrechten en alle regelgeving daaromheen. Neem vrijblijvend contact op via onderstaand contactformulier zodat wij u kunnen helpen.

Auteursrechten vastleggen

Ondanks veel ondernemingen dagelijks te maken hebben met de regelgeving rondom auteursrechten, beschermen zij zelden goed hun eigen werk. Uit ervaring weten wij bij Marxman Auteursrecht advocaat Utrecht, dat het verstandig is om dit auteursrecht vast te laten leggen, bijvoorbeeld bij een notaris of een online depot. Zodra een derde uw werk dupliceert of op een verkeerde manier hergebruikt, moet u zelf namelijk kunnen aantonen dat u de maker bent en dat u beroep doet op het auteursrecht. Bewijzen dat iets van u is, is in de praktijk ontzettend lastig. Tenzij u het juridisch heeft vastgelegd, want dan bepaalt u zelf hoe, waar, wanneer en door wie uw werk openbaar wordt gemaakt. Wij adviseren daarom ook om een expert op dit gebied in te huren.

Uw werk, uw auteursrecht

Wanneer u uw werk op een goede manier laat vastleggen met behulp van Marxman Auteursrecht advocaat Utrecht, dan heeft u bewijs dat dit werk door uw onderneming is gemaakt. Op die manier beschermt u uw werken tegen misbruik van derden. Als iemand uw werk overneemt, kan dit uw bedrijf namelijk behoorlijk schaden. Dat wilt u natuurlijk te allen tijde voorkomen. Door dit vast te leggen kunt u onjuist hergebruik van uw werk juridisch beschermen.

Wilt u uw werk juridisch beschermen? Vul dan onderstaand contactformulier in zodat Marxman Auteursrecht advocaat Utrecht u kan ondersteunen bij het op de juiste manier vastleggen van uw creaties bij een notaris of een online depot.

De wet auteursrecht

Door een Marxman Auteursrecht advocaat uw werk juridisch vast te laten leggen, bent u beschermd tegen onjuist hergebruik hiervan. Of uw bedrijf nu boeken, films, muziek, foto’s, schilderijen, computerprogrammatuur, beeldhouwwerken of gebruiksvoorwerpen maakt, het auteursrecht is altijd van toepassing. De wet (artikel 1, auteursrecht) zegt het volgende over auteursrecht: “Het auteursrecht is het uitsluitend recht van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld”. Auteursrecht bestaat uit twee exclusieve rechten: het alleenrecht om het beschermde werk openbaar te maken en het alleenrecht om het te verveelvoudigen en persoonlijkheidsrecht: het recht op naamsvermelding en het recht zich te verzetten tegen de aantasting van het werk.

Inbreuk op auteursrecht

Zodra er inbreuk is gedaan op het auteursrecht, is het noodzakelijk om daar zo snel mogelijk op te reageren. Het is noodzaak dat de kopie zo snel mogelijk verdwijnt nog voordat het leed enorm wordt voor uw onderneming. Het team van Marxman advocaten weet precies hoe ze op dat moment moeten handelen, zodat uw bedrijf zo min mogelijk last van deze inbreuk ervaart.

Is er inbreuk gedaan op uw auteursrecht? Kom dan direct in actie, neem via onderstaand formulier contact op met Marxman Auteursrecht advocaat Utrecht en wij gaan meteen voor u aan de slag om hier zo snel mogelijk een einde aan te maken.

Heeft u een inbreuk gedaan?

Het is heel vervelend, maar ook andersom kan het gebeuren dat u of uw onderneming inbreuk heeft gedaan op het auteursrecht van een ander bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer u al dan niet per ongeluk een afbeelding met auteursrecht heeft gebruikt. U ontvangt in de meeste gevallen een sanctie. Wanneer u vervolgens direct contact opneemt met Marxman Auteursrecht advocaat Utrecht, kan ons team op de juiste manier reageren, om zo hoge boetes te voorkomen.

Wees er op tijd bij

Vroeg of laat krijgt ook uw onderneming te maken met auteursrechten. Wij adviseren daarom om voortijdig een expert op dit gebied in te huren, zodat eventuele risico’s op het gebied van kopiëren en publiceren vastgelegd kunnen worden. Daarnaast adviseren onze auteursrecht advocaten u graag over de mogelijke valkuilen bij het publiceren van auteursrecht beveiligde content en afbeeldingen om zo eventuele hoge boetes te voorkomen.

Marxman Auteursrecht advocaat Utrecht is gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met auteursrecht en is graag uw partner in business. Onze juristen staan graag voor u klaar met een juridisch advies op maat. Neem via onderstaand formulier contact met ons op om te bespreken wat we voor u kunnen betekenen. We komen graag bij u langs!    Wanneer u dit formulier gebruikt, gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.

    Hulp nodig? Wij helpen u graag.

    Of laat een berichtje achter

    Meer informatie over auteursrecht? Neem contact op met: