Marxman Advocaten Speelveld

Ons speelveld

E-commerce

Technologie en het internet hebben onze samenleving en het dagelijks leven enorm veranderd. Nergens is deze invloed zo tastbaar als in de online handel, de e-commerce. Zo zijn de verschillende e-commerce platforms (Airbnb, Marktplaats, Uber en Catawiki) maar ook veel webshops en webforums niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. Consumenten besteden inmiddels maar liefst 28% van hun totale bestedingen online.

Het loont dus om in te zetten op e-commerce. Ook online zult u consumenten moeten verleiden om uw producten te kopen, dat is niet anders dan in een retailomgeving. Maar de manier waarop u dat doet is wel anders. De verschillende beschikbare communicatiemiddelen hebben effect op de wijze waarop uw klanten uw producten waarnemen en de manier waarop zij worden geïnformeerd. U hebt daarbij veel meer mogelijkheden om de beleving van (potentiële) klanten te sturen. Zo kunt u uw website helemaal aanpassen aan de persoonlijke voorkeuren van uw klanten, bijvoorbeeld door het gebruik van data en algoritmes.

Maar deze mogelijkheden brengen ook risico’s met zich mee. Het toepassen van slimme algoritmes op uw website bijvoorbeeld kan de besluitvorming van uw (potentiële) klanten manipuleren. Dit kan een vorm van misleiding zijn, omdat zij dan geen weloverwogen keuze kunnen maken. Daar zult u dus rekening mee moeten houden. Daarnaast moeten klanten ook online kunnen vaststellen met wie ze eigenlijk zaken doen. En verloopt het sluiten van een online overeenkomst anders. Als u zaken doet met consumenten, moet u daarbij veel regels naleven.

Kortom, als u actief bent in de e-commerce loont het om u goed te laten adviseren. Onze advocaten staan u graag bij.

Specialisten e-commerce

Gelet op het specifieke karakter van online handel moeten online ondernemingen rekening houden met specifieke (Europese) regels op het gebied van e-commerce. Daarnaast moeten zij rekening houden met regels die gedeeltelijk technologieneutraal zijn. Ons team van gespecialiseerde advocaten heeft veel ervaring met e-commerce regelgeving en adviseert u hier graag over.

Onze cliënten zijn start-ups en gevestigde (internationale) ondernemingen, actief op het gebied van mode, sport, IT, retail en interieurdesign. Doordat we hen al jaren met raad en daad bijstaan, hebben wij de benodigde ervaring om ook uw online onderneming te voorzien van concreet, relevant en pragmatisch advies.

U kunt bij ons terecht voor advies over:

  • Het sluiten van online overeenkomsten
  • Commerciële contracten (reseller-, affiliate-, agentuur- en bemiddelingsovereenkomsten)
  • Algemene voorwaarden
  • Oneerlijke handelspraktijken
  • Misleidende en vergelijkende reclame
  • Consumentenrecht (onder meer herroepingsrecht, zwarte en grijze lijst en informatieverplichtingen)
  • Moderne toepassingen van online handel, zoals handel via platforms en fora
  • Gaming, lotingen en online kansspelen

Websitescans en masterclass e-commerce

Onze advocaten helpen u graag uw website te scannen. Bij deze scan kijken wij of uw website voldoet aan de diverse e-commerce regels. Neemt u bijvoorbeeld wel alle informatieplichten in acht, zowel over uw onderneming, de contactmogelijkheden als over het herroepingsrecht van uw klanten? Omschrijft u uw producten op een juiste en volledige manier en geeft u een getrouwe prijs weer op de website? Door met u mee te kijken, een proefbestelling te doen en uw website volledig te doorgronden, analyseren onze e-commerce specialisten of u aan de toepasselijke regels voldoet.

Daarnaast dragen wij ook graag ons steentje bij aan de awareness in uw onderneming door voor u en uw personeel een Masterclass E-commerce te organiseren. Na deze masterclass bent u op de hoogte van alle relevante e-commerceregels en kunt u deze zelf toepassen in uw organisatie.

Full service dienstverlening

Bij e-commerce spelen er vaak ook juridische vragen op de speelvelden Intellectueel Eigendom, ICT & Technologie en Privacy & Dataprotectie. Deze specialismen hebben wij ook in huis. Waar nodig maken wij gebruik van de specifieke kennis van de collega’s die van deze speelvelden hun specialisme hebben gemaakt. Daarmee bent u verzekerd van een full service aanbod en kunt u zich richten op wat u het liefst doet: ondernemen.

Onze advocaten in dit rechtsgebied