Marxman Advocaten Speelveld

E-commerce

Technologie en het internet hebben onze samenleving en het dagelijks leven enorm veranderd. Nergens is deze invloed zo tastbaar als in de online handel, de e-commerce. Zo zijn de verschillende e-commerce platforms (Airbnb, Marktplaats, Uber en Catawiki) maar ook veel webshops en webforums niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. Het loont dus om in te zetten op e-commerce.

Onze cliënten zijn start-ups en gevestigde (internationale) ondernemingen, actief op het gebied van mode, sport, IT, retail en interieurdesign. Doordat wij hen al jaren met raad en daad bijstaan, hebben wij de benodigde ervaring om ook uw online onderneming te voorzien van concreet, relevant en pragmatisch advies.

Ook online zult u consumenten moeten verleiden om uw producten te kopen, dat is niet anders dan in een retailomgeving. Maar de manier waarop u dat doet is wel anders. U hebt daarbij veel meer mogelijkheden om de beleving van (potentiële) klanten te sturen. Zo kunt u uw website helemaal aanpassen aan de persoonlijke voorkeuren van uw klanten, bijvoorbeeld door het gebruik van data en algoritmes.

Maar deze mogelijkheden brengen ook risico’s met zich mee. Het toepassen van slimme algoritmes op uw website kan de besluitvorming van uw (potentiële) klanten manipuleren op een manier waardoor misleiding op de loer ligt. Daar zult u dus rekening mee moeten houden. Daarnaast moeten klanten ook online kunnen vaststellen met wie zij eigenlijk zaken doen en verloopt het sluiten van een overeenkomst anders.

Specialisten e-commerce

Gelet op het specifieke karakter van online handel moet u rekening houden met specifieke (Europese) regels op het gebied van e-commerce. U kunt bij ons terecht voor advies over:

  • Het sluiten van online overeenkomsten
  • Commerciële contracten (reseller-, affiliate-, agentuur- en bemiddelingsovereenkomsten)
  • Algemene voorwaarden
  • Oneerlijke handelspraktijken
  • Misleidende en vergelijkende reclame
  • Consumentenrecht (onder meer herroepingsrecht, zwarte en grijze lijst en informatieverplichtingen)
  • Moderne toepassingen van online handel, zoals handel via platforms en fora
  • Gaming, lotingen en online kansspelen
  • Websitescans en masterclass e-commerce
Meer weten?

Bij e-commerce spelen daarnaast kwesties op het gebied van intellectueel eigendom en privacy een rol. Wilt u weten of uw business voldoet aan de geldende wet- en regelgeving? Neem dan contact op met het team E-commerce: