Maatschappelijk vastgoed Utrecht

Houdt u zich bezig met maatschappelijk vastgoed in de provincie Utrecht of Gelderland? Een gebouw of terrein met een publieke functie? Dan heeft u ongetwijfeld te maken met juridische en beleidsmatige vraagstukken. Maatschappelijk vastgoed is een nog relatief jong begrip dat is ontstaan uit een toenemende belangstelling voor een beter gebruik van accommodaties. Het streven naar intensief ruimtegebruik en een betere dienstverlening aan burgers is hierbij het doel. De wetgeving op het gebied van maatschappelijk vastgoed is echter voortdurend aan verandering onderhevig. Daarom kan het voor beheerders en bestuurders lastig zijn om de juiste koers te varen, terwijl wel altijd aan juridische verplichtingen moet worden voldaan.

Partner in business

Vooral bij kwesties rondom maatschappelijk vastgoed is het prettig om een partner in business te hebben die er altijd voor u is en de juridische paden op de juiste manier weet te bewandelen. We zijn hierin graag uw gids en staan toonaangevende spelers, zoals SRO, bij! Bij alle juridische vragen op het gebied van sport, duurzaam bouwen, cultuur, zorg en zwembaden helpen we u graag. Uiteraard kunt u ook op andere vlakken met betrekking tot maatschappelijk vastgoed bij ons terecht.

Juridische vraagstukken zijn ons specialisme. Bent u benieuwd naar alle mogelijkheden en wilt u graag eens kennismaken? Neem dan via onderstaand formulier contact op met Marxman Advocaten en geef uw juridische zorg uit handen.

Juridische partner

Het team van Marxman heeft brede kennis van elk rechtsgebied en bestaat uit advocaten met ieder een eigen specialisatie. Maximale ondersteuning is daarmee gegarandeerd. Heeft u een juridische vraag over maatschappelijk vastgoed of wilt u een advies op maat? Wellicht wilt u met een business partner sparren over de volgende stap? Neem dan contact op met Marxman Advocaten. We komen ook graag bij u langs voor een persoonlijke ontmoeting.

Juridisch advies

Een juridisch expert op het gebied van maatschappelijk vastgoed kan u ontzorgen. Bij Marxman kunt u dan ook altijd een beroep doen op uw persoonlijke accountmanager. Iemand die u en uw situatie door en door kent. Al uw juridische vragen en verzoeken over maatschappelijk vastgoed in Utrecht worden door uw persoonlijke accountmanager behandeld. Daarna wordt gekeken welke gespecialiseerde advocaat u het beste van dienst kan zijn. Bij complexe vraagstukken kunnen onze advocaten vanuit hun specialismen hun krachten bundelen. Wij denken op proactieve wijze met u mee. Het resultaat? U krijgt juridisch advies op maat.

Wat is Maatschappelijk Vastgoed?

Met Maatschappelijk Vastgoed wordt meestentijds bedoeld een gebouw of een stuk grond met een publieke functie binnen bijvoorbeeld Cultuur, Onderwijs, Welzijn, Sport, Maatschappelijke opvang en zorg (Cure en Care). Typische voorbeelden van Maatschappelijk Vastgoed zijn derhalve scholen, theaters of andere culturele centra, opvangtehuizen, ziekenhuizen, sportaccommodaties en theaters. De laatste jaren is er meer en meer interesse ontstaan voor multifunctionele inzet van gebouwen en accommodaties. In lijn met deze trend is de term Maatschappelijk Vastgoed ook in opkomst. Maatschappelijk Vastgoed beoogt om slimmer en efficiënter om te gaan met de beschikbare gebouwen/terreinen binnen het publieke domein. Een gebouw kan dus meerdere functies hebben voor en naar de burgers. Nieuwe maatschappelijke gebouwen hebben nog maar zelden slechts één functie.

We nemen uw juridische zorg graag uit handen. Ons team van gespecialiseerde advocaten staat voor u klaar. Vul onderstaand contactformulier in en ervaar hoe onze hulp u kan ontzorgen.

Brede toepasbaarheid Maatschappelijk Vastgoed

Volgens enkele definities wordt een gebouw als maatschappelijk vastgoed gezien wanneer:

 • In dit gebouw diensten aan burgers worden verleend of wanneer burgers deze diensten zelf creëren;
 • Het gebouw (deels) wordt geëxploiteerd middels overheidsgelden /-middelen;
 • In het gebouw burgers en publieke diensten samenkomen;
 • Het gebouw voor de burgers vrij toegankelijk is.

Algemeen kan worden gesteld dat een gebouw binnen het Maatschappelijk Vastgoed een bijdrage levert aan de samenleving. Te denken valt aan buurthuizen waar verschillende bijeenkomsten voor meerdere doelgroepen worden georganiseerd of gebouwen waar meerdere bedrijven zijn gevestigd en dus een bijdrage leveren aan de werkgelegenheid. Aandachtspunt is altijd de exploitatie van deze gebouwen, aangezien deze meerdere bedrijven met verschillende activiteiten bevatten. Dit levert over het algemeen wat meer complexiteit op dan bijvoorbeeld binnen het Bedrijfsonroerend goed.

Juridische kennis Maatschappelijk Vastgoed

Maatschappelijk Vastgoed betekent ook dat er specifieke juridische kennis is benodigd. Door de hoge complexiteit is het van belang de vereiste kennis op de juiste manier toe te passen. Denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van huurcontracten, aanbestedingsprocedures, gebruikersovereenkomsten, alles in relatie tot het gebouw gericht op publieke taken/bestemmingen. Een gedegen beheer van het maatschappelijk vastgoed, vergt een brede juridische kennis en expertise en een juiste toepasbaarheid in de praktijk. Daarbij is het zo dat regels direct of indirect van toepassing zijn op het maatschappelijk vastgoed, Gemeenten zijn niet alleen eigenaar of verhuurder van het gebouw, maar dienen vaak ook op te treden wanneer regels worden overtreden. Er is derhalve extra aandacht voor de rol van gemeenten binnen het Maatschappelijk Vastgoed. De advocaten van Marxman hebben de kennis en ervaring om u te helpen met uw vraagstukken omtrent Maatschappelijk vastgoed Utrecht. We richten ons daarbij voornamelijk op B2B vraagstukken.

Marxman ontzorgt

Ervaar de rust van het uit handen geven van het juridische gedeelte van uw werk. Juridische vraagstukken zijn ons specialisme. Bent u benieuwd naar alle mogelijkheden en wilt u graag eens kennismaken? Neem dan via onderstaand formulier contact op met Marxman Advocaten en geef uw juridische zorg uit handen. Wij helpen u graag verder.  Wanneer u dit formulier gebruikt, gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.

  Hulp nodig? Wij helpen u graag.

  Of laat een berichtje achter

  Meer informatie over maatschappelijk vastgoed? Neem contact op met: