Marxman Advocaten Speelveld

Fusies en overnames

De meeste ondernemingen en ondernemers hebben een bepaalde horizon. Een fusie, investeringsronde of overname kan op een bepaald moment goed aansluiten bij uw onderneming en de fase waar die onderneming zich in bevindt.

Het team fusies en overnames van Marxman Advocaten adviseert onder meer bij de volgende transacties:

Bij fusies en overnames spelen diverse aandachtspunten. Hoe houdt u bijvoorbeeld uw bedrijfsinformatie geheim, hoe wordt een due diligence onderzoek uitgevoerd en welke garanties zijn gebruikelijk? Onze specialisten zijn goed thuis in alle aspecten van volledige bedrijfsovernames en ontzorgen u in het volledige traject.

Of uw onderneming nu een startup, scale-up of familiebedrijf is, iedere onderneming en iedere situatie is uniek. Onze specialisten spelen graag in op de kenmerken van uw situatie. Het is immers in uw belang dat in uw juridische en strategische begeleiding optimaal gebruik wordt gemaakt van kansen en mogelijkheden. En dat u alleen de risico’s loopt die u wílt lopen.

In de start-up en scale-up fase zullen ondernemingen geld een middelen nodig hebben. Er zijn veel venture capital of private equity partijen met interesse in dit soort investeringen. Onze specialisten staan zowel fondsen als doelondernemingen (targets) bij en kennen daardoor de finesses van het complete speelveld.

Bij participaties is het vinden van een evenwicht tussen de diverse belangen maar toch het maken van een scherpe deal essentieel; veel belangen lopen tijdens de groei parallel maar bij een exit kunnen die verhoudingen snel veranderen. Er wordt veel gewerkt met liquidatiepreferenties, soorten aandelen en bepalingen over de betrokkenheid van het (hogere) management bij nieuwe investeringsrondes.

In en buiten transacties is het belangrijk om na te denken over het spoorboekje van de onderneming, de governance. Wat leggen de aandeelhouders vast en gebeurt dat in statuten of een aandeelhoudersovereenkomst? Wat mag het bestuur besluiten en wat is het dividendbeleid? Welke meerderheden gelden voor besluiten?

Onze specialisten zijn vaak betrokken bij governance vraagstukken en adviseren zowel over het correct opzetten van governance als over de gevolgen daarvan in juridische procedures. Zij begrijpen als geen ander waar de aandachtspunten liggen.

Maatwerk

Het is aan u voor welke werkzaamheden u ons wilt inschakelen en op welk moment van het proces. Ook bepaalt u zelf de intensiteit en de mate van diepgang waarmee wij onze werkzaamheden verrichten, binnen de kaders van onze specialisten. Uiteraard kunnen wij u daarbij adviseren, zodat wij met uw wensen tot een optimaal resultaat komen.

Op welke manier een samenwerking ook gestalte krijgt, wij werken altijd met een vaste contactpersoon – korte, directe lijnen. Daarnaast beginnen wij altijd met een vrijblijvende intake. Wij begrijpen dat u vooraf graag duidelijkheid wenst over de omvang van ons juridisch advies en de daarbij behorende kosten. Om die reden werken wij met verschillende vormen van dienstverlening, afhankelijk van uw specifieke wensen.

Internationale fusies en overnames
Onder meer via ons internationale netwerk Consulegis zijn we vaak betrokken bij internationale transacties en bij transacties waarbij internationale belangen spelen. Door onze internationale collega’s bij dit soort transacties te betrekken zijn dit vraagstukken waar wij doelmatig kunnen adviseren.

Meer weten?

Heeft u vragen, wilt u een vrijblijvend (telefonisch) gesprek met een advocaat, of wilt u toetsen of een fusie, overname of participatie voor uw onderneming geschikt kan zijn? Neem dan contact op met het team fusies en overnames: