Ons speelveld

Fusies, Overnames & Investeringen

Iedere onderneming – of het om een startup of een multinational gaat – heeft een unieke levenscyclus. Een fusie, investeringsronde of overname kan op een bepaald moment goed aansluiten bij de onderneming en de fase waar die onderneming zich in bevindt.

Elke fusie of overname – maar ook elke splitsing – is uniek en kent zijn eigen dynamiek. Wij kennen vanuit onze ervaring de juridische overeenkomsten tot in detail, maar elke ondernemer en elke onderneming heeft iedere keer weer een geheel eigen enuniek belang bij een dergelijk traject.

De overname van een strategische partner om grip te krijgen op de keten, kent andere belangen dan de verkoop van een familiebedrijf aan een investeerder. Een ruziesplitsing is anders dan een splitsing die het mogelijk maakt om een internationale tak op te zetten. Maar in elk traject is het belangrijk dat uw juridische en strategische begeleiding ervoor zorgt dat u optimaal gebruik maakt van kansen. En alleen de risico’s loopt die u wílt lopen.

 

Advies in elke fase van het proces

Een fusie- of overnameproces bestaat uit verschillende fasen, afhankelijk van of u koopt of verkoopt. In grote lijnen geldt dit ook voor investeringsrondes. Ook dan gaat u een nieuwe samenwerking aan en zult u tot overeenstemming moeten komen met een nieuwe aandeelhouder:

  • Voorbereidingsfase
    Het “verkoopklaar” maken van uw onderneming, oriëntatie, waardebepaling
  • Verkoopfase
    Een koper of investeerder zoeken, kennis maken met verschillende partijen, informatie uitwisselen, due diligence onderzoek, biedingen, onderhandelingen, transactiedocumentatie opstellen, overdracht
  • Periode na overdracht

Het is aan u voor welke werkzaamheden u ons wilt inschakelen en op welk moment van het proces. Ook bepaalt u zelf de intensiteit en de mate van diepgang waarmee wij onze werkzaamheden verrichten, binnen de kaders van onze professionals. Uiteraard kunnen wij u daarbij adviseren, zodat we met uw wensen tot een optimaal resultaat komen.

Onze specialisten hebben uitgebreide ervaring met de juridische documentatie bij overnames. Voorbeelden zijn geheimhoudingsverklaringen, intentieovereenkomsten, due diligence rapporten, koopovereenkomsten en -garanties, investeringsovereenkomsten en aandeelhoudersovereenkomsten. Bovendien kennen ze de dynamiek in onderhandelingen met venture capitalists of private equity partijen. Daarnaast zijn onze specialisten uiterst sterk in volledige transactiebegeleiding. Immers: de onderneming verkopen is normaal gesproken niet úw core business.

Juridisch advies bij fusies & overnames

Ons team van advocaten is goed thuis in de wereld van fusies en overnames en beseft dat geen traject hetzelfde is. Daarom hebben wij binnen ieder traject persoonlijke aandacht voor alle betrokkenen. Wij hebben zowel nationaal als internationaal ruime ervaring met fusies, overnames, splitsingen en investeringstrajecten.

Op welke manier een samenwerking ook gestalte krijgt, wij werken altijd met een vaste contactpersoon – korte, directe lijnen. Daarnaast beginnen wij altijd met een vrijblijvende intake.

 

Kosten van juridisch advies – maatwerk

Fusies, overnames en investeringsrondes vragen meestal om maatwerk. Bovendien spelen ook regelmatig juridische vragen in andere speelvelden (bijv. arbeidsrecht, huurrecht en mededingingsrecht) en zijn ook de financiële en fiscale aspecten belangrijk.
Wij begrijpen daarentegen ook dat u vooraf graag duidelijkheid wenst over de omvang van ons juridisch advies en de daarbij behorende kosten.

Om die reden werken wij met verschillende vormen van dienstverlening, afhankelijk van uw specifieke wensen.

 

Internationale fusies en overnames

Onder meer via ons internationale netwerk Consulegis zijn we vaak betrokken bij internationale transacties en bij transacties waarbij internationale belangen spelen. Denk daarbij niet alleen aan een buitenlandse partij die koopt of verkoopt, maar ook aan Nederlandse verkopers met buitenlandse dochters. Of aan transacties waarbij de verkopende partij veel met buitenlandse contracten werkt. Door onze internationale collega’s bij dit soort transacties te betrekken zijn dit vraagstukken die we goed aankunnen. Een goed begrip van de Engelse taal is daarbij een belangrijke asset.

 

Full service dienstverlening

Bij fusies en overnames spelen er vaak juridische vragen in de speelvelden Arbeidsrecht, Huurrecht en Intellectueel Eigendom. Deze specialismen hebben wij ook in huis. Waar nodig maken wij gebruik van deze specifieke kennis. Daarmee bent u verzekerd van full service dienstverlening.

Onze advocaten in dit rechtsgebied

Bas Besseling
Bas Besseling
Sanne Koster
Sanne Koster
Sebastiaan Palm
Sebastiaan Palm
Berthe Schellinger
Berthe Schellinger
Pieter Verloop
Pieter Verloop