Marxman Advocaten Speelveld

Ons speelveld

ICT & Technologie

Iedere onderneming heeft tegenwoordig te maken met technologie. Dit geldt natuurlijk voor leveranciers van technologie, maar ook voor ondernemingen die technologie inkopen of hun bedrijfsvoering gedeeltelijk uitbesteden met behulp van technologie.

Met technologie wordt veel mogelijk, maar bent u als ondernemer wel op de hoogte van de juridische voorwaarden van uw aankoop? Weet u bijvoorbeeld of u recht heeft op updates en upgrades? En weet u of al uw werknemers zomaar gebruik mogen maken van de aangekochte software? Is er eigenlijk wel sprake van koop?

Ook voor leveranciers van software zijn er veel redenen om de overeenkomsten en voorwaarden goed op orde te hebben. U wilt voorkomen dat u te veel aansprakelijkheid op u neemt, maar het kan zijn dat u op dit moment risico’s aanvaardt waar u zich niet bewust van bent.

Verder is het ICT-recht constant in beweging. Daarom is het belangrijk om, als u afspraken vastlegt, zoveel mogelijk rekening te houden met toekomstige technieken en ontwikkelingen. Want bij elke nieuwe toepassing komen ook risico’s kijken. Het toepassen van slimme algoritmes op uw website bijvoorbeeld. Dit beïnvloedt de beleving, maar kan ook de besluitvorming van consumenten manipuleren. Dit kan een vorm van misleiding zijn, omdat consumenten dan geen weloverwogen keuze kunnen maken.

Kortom, binnen het ICT-speelveld loont het om u goed te laten adviseren. Onze advocaten staan u graag bij.

Specialisten ICT-recht

Ons team van gespecialiseerde advocaten heeft ervaring met slimme technologieën, ICT-contracten en de diverse toepassingen van technologie. Wij weten de afweging te maken tussen de juridische en commerciële risico’s en denken vanuit pragmatisch oogpunt met u mee. Verwacht van ons geen ellenlange juridische memo’s of onnodig ingewikkelde adviezen, maar concrete antwoorden en praktische adviezen.

Onze cliënten zijn start-ups en gevestigde (internationale) ondernemingen, actief op het gebied van mode, sport, IT, retail en interieurdesign. Wij adviseren zowel ontwikkelaars als eindklanten. De kennis die we bij de een opdoen zetten we in voor de ander, om zo altijd voorop te blijven lopen.

U kunt bij ons terecht voor advies over:

 • Cloud/Saas/ASP
 • Outsourcing
 • App ontwikkeling
 • Website ontwikkeling
 • Automatisering(strajecten)
 • Agile en Scrum
 • Webwinkels
 • Webforums
 • Open Source
 • Software licenties
 • Gaming

Daarnaast hebben wij ervaring met contractstructuren met verschillende elementen. Denkt u daarbij bijvoorbeeld aan raamovereenkomsten, samenwerkingsovereenkomsten, reselling- en affiliateovereenkomsten, overdrachtsaktes van intellectuele eigendomsrechten, privacyverklaringen en non-disclosure agreements (NDA’s).

Smart City-projecten

Een Smart City is een stad die streeft naar de inzet van technologische oplossingen om de stad veiliger, duurzamer en leefbaarder te maken. Een voorbeeld hiervan is het analyseren van winkelend publiek om zo de optimale strategie vast te stellen in geval van een calamiteit.

Bij Smart City-projecten spelen vaak verschillende juridische vraagstukken. Bovendien zijn er meestal veel partijen bij betrokken, die ieder op een eigen manier aan het proces deelnemen. Daarbij zijn publieke en private belangen niet altijd in lijn. Daarom heeft iedereen baat bij duidelijke afspraken.

Marxman adviseert zowel (semi-)overheden als partijen die hun diensten aanbieden in het Smart City-domein. Wij kunnen alle juridische dimensies van ieder Smart City-initiatief vooraf helder in kaart brengen. Zo weet u welke juridische hobbels u te wachten staan en belangrijker, hoe u deze hobbels kunt nemen.

Marxman is trotse partner van het NWO project ‘Designing for Controversies in Responsible Smart Cities’. Samen met de gemeente Amersfoort en de universiteiten van Twente en Utrecht wordt onder leiding van prof. dr. ir. Mascha van der Voort onderzoek gedaan naar de sociale aspecten van Smart Cities. Onze missie hierbij is om de beste manier te vinden om openheid te geven over onder meer privacyaspecten van Smart City-projecten, om zo een zo groot mogelijke (maatschappelijke) acceptatie en participatie te krijgen.

Wij maken ook onderdeel uit van het internationale netwerk van Smart Cities Law Firms. Binnen dit netwerk wordt kennis gedeeld en samen gewerkt aan Smart City-projecten. Sebastiaan Palm is lid van het bestuur.

Full service dienstverlening

Bij ICT & Technologie spelen er vaak ook juridische vragen op de speelvelden Intellectueel Eigendom, E-commerce en Privacy & Dataprotectie. Daarnaast komt het voor dat er zich (deel)vragen voordoen in het Ondernemingsrecht of bij Fusies & Overnames. Deze specialismen hebben wij ook in huis. Waar nodig maken wij gebruik van de specifieke kennis van de collega’s die van deze speelvelden hun specialisme hebben gemaakt. Daarmee bent u verzekerd van een full service aanbod en kunt u zich richten op wat u het liefst doet, ontwikkelen en ondernemen.

Onze advocaten in dit rechtsgebied