Veel werkgevers willen voorkomen dat een werknemer tijdens en na het dienstverband de opgedane bedrijfsinformatie gebruikt voor een ander (concurrerend) bedrijf of voor zijn eigen onderneming.
Om dit te voorkomen kan de werkgever met de werknemer een concurrentie- en/of relatiebeding overeenkomen. In een standaard concurrentiebeding staat kort gezegd dat de werknemer na beëindiging van het dienstverband voor een bepaalde periode niet werkzaam mag zijn voor de concurrent van zijn ex-werkgever. Vaak wordt in een concurrentiebeding ook een boete opgenomen voor het geval dat de werknemer het concurrentiebeding overtreedt. Het concurrentiebeding moet in ieder geval aan de volgende vereisten voldoen:
- Schriftelijk overeengekomen
- Met een meerderjarige werknemer
- Opgenomen in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, of;
- Opgenomen in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd inclusief een bepaling waarin staat dat en waarom de werkgever zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang heeft bij dit specifieke beding met deze specifieke werknemer.
Een relatiebeding is een vorm van een concurrentiebeding en moet ook aan bovenstaande vereisten voldoen. In een relatiebeding wordt het de werknemer na uitdiensttreding kort gezegd verboden om (zakelijke) contacten te onderhouden met de relaties van zijn werkgever.
Bij het overeenkomen van een concurrentie en/of relatiebeding is het belangrijk om het beding goed te laten aansluiten bij de functie van de werknemer en de business/branche van de werkgever. De rechter kan ondanks dat het beding aan alle vereisten voldoet, alsnog de belangen van partijen tegen elkaar afwegen en oordelen dat de werknemer niet aan het beding gehouden kan worden. Om dit te voorkomen is het van belang dat het beding niet te ruim is geformuleerd. Indien u twijfelt of uw concurrentie- of relatiebeding voldoende uw belangen beschermt én standhoudt in een eventuele gerechtelijke procedure, kunt u uiteraard de tekst aan ons voorleggen. Ook wanneer de functie van de werknemer of de dienstverlening van de werkgever, aanzienlijk is gewijzigd, is het van belang om het concurrentie- en/of relatiebeding tussentijds aan te passen of opnieuw overeen te komen.
In 2015 werd de wetgeving rondom het concurrentiebeding al aangepast bij de invoering van de Wet Werk en Zekerheid. De motiveringseis voor concurrentiebedingen in contracten voor bepaalde tijd is destijds ingevoerd. Voor verschillende partijen waren deze aanpassingen onvoldoende. Naar aanleiding daarvan is in 2021 onderzoek gedaan naar de werking van het concurrentiebeding in het arbeidsrecht, wat heeft geleid tot het rapport: “De werking van het concurrentiebeding” (De werking van het concurrentiebeding | Rapport | Rijksoverheid.nl). Bij de presentatie van de plannen van het kabinet voor 2023 op Prinsjesdag heeft het kabinet aangegeven het voornemen te hebben een aanpassing van het concurrentiebeding nader uit te werken. Het streven is de Tweede Kamer daarover in 2023 te informeren.
Wat klanten over team Arbeidsrecht zeggen,
Laatste nieuwsberichten

Langdurig ziek nadat de vakantie al is vastgesteld?
30 november 2023
UWV kwijtscheldingsbeleid
3 november 2023