Arbeidsovereenkomst
Veel werkgevers gebruiken een standaard arbeidsovereenkomst met veel juridische regels en verplichtingen. Deze overeenkomsten zijn vaak juridisch dichtgetimmerd, maar passen soms helemaal niet bij de visie en missie van de organisatie. Om deze reden passen veel organisaties tegenwoordig de arbeidsovereenkomsten en reglementen aan. De eerste stap die organisaties dan vaak zetten is het herschrijven van de arbeidsovereenkomsten. Van wollig taalgebruik naar heldere taal. Door middel van begrijpelijke bepalingen die specifiek zijn toegesneden op de organisatie past de arbeidsovereenkomst veel beter bij een organisatie. Daarnaast maken begrijpelijke arbeidsvoorwaarden het voor potentieel nieuwe werknemers aantrekkelijker om te solliciteren.
Personeelshandboek
Ook is het van belang om het personeelshandboek aan te laten sluiten bij het bedrijf. In een personeelshandboek kunnen rechten en plichten van zowel werkgever als werknemer staan. Deze rechten en plichten hoeven dan niet te worden opgenomen in individuele arbeidsovereenkomsten, wel moet hierin het personeelshandboek van toepassing worden verklaard op de arbeidsrelatie. Ook kunnen afwijkende afspraken worden vastgelegd in individuele arbeidsovereenkomsten.
De onderwerpen in een personeelshandboek variëren per onderneming en kunnen daardoor zeer divers zijn. Onderwerpen die wij vaak zien terugkomen in een personeelshandboek zijn:
- Protocol over (bedrijfs)kleding en uiterlijk
- Protocol aannemen van relatiegeschenken
- Protocol ziekteverzuim/verlof
- Reglement studiemogelijkheden
- Reglement social media/e-mail/internetgebruik
- Thuiswerkregeling
- Protocol cameratoezicht
- zie ook de onderwerpen onder Arbobeleid
Natuurlijk zijn er nog veel meer onderwerpen. Indien u graag een nieuw personeelshandboek wilt of een personeelshandboek dat beter aansluit bij de onderneming, of juist alleen één specifieke regeling wilt invoeren, kunt u uiteraard contact met ons opnemen. Soms moet bij wijziging of invoering van een personeelshandboek of regeling, de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging hiermee instemmen.
Arbobeleid
Naast dat de personeelsregelingen op orde moet zijn om HR compliant te zijn, is het voor een werkgever ook van belang dat het Arbobeleid goed geregeld is. Arbobeleid heeft betrekking op de gezondheid, veiligheid en psychosociale arbeidsbelasting van de werknemers. Een goed arbobeleid kan leiden tot een lager ziekteverzuim en vermindert de kans op een bedrijfsongeval. De Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) bepaalt de vereisten waar een werkgever aan moet voldoen wat betreft zijn arbobeleid. In het arbobeleid kunnen bijvoorbeeld de volgende onderwerpen worden geregeld:
- Veiligheid en gezondheid
- RI&E / plan van aanpak
- Preventiemedewerker(s)
- Arbodienst en/of bedrijfsarts
- Thuiswerken (faciliteiten)
- Beeldschermwerkplek
- Vertrouwenspersoon
- Klokkenluidersregeling
- Bedrijfshulpverlening
- Alcohol- en drugsbeleid
- Persoonlijke bescherming
- Protocol ongewenst gedrag
- Reglement veilig werken
Het is per bedrijf verschillend welke onderwerpen relevant zijn. Zo zal bij het ene bedrijf het van belang zijn dat er arbobeleid is over beeldschermgebruik, terwijl in een ander bedrijf protocollen over omgaan met gevaarlijke stoffen van belang is. Wanneer u hulp wilt bij het opstellen/implementeren van uw arbobeleid, kunt u ons hiervoor uiteraard benaderen.
Privacy
Privacy van personen is door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) een belangrijk en actueel onderwerp voor werkgevers en werknemers. Voor de privacy van werknemers gelden strengere eisen en ook specifieke regels. Dat geldt ook voor sollicitanten en zieke werknemers, voor wie de Autoriteit Persoonsgegevens zelfs aparte beleidsregels heeft opgesteld, en bij cameratoezicht op uw personeel. Wij kunnen u bijstaan bij het in kaart brengen van welke gegevens u van uw personeel verwerkt, en aan welke vereisten u daarbij moet voldoen. Daarbij kunnen wij er ook voor zorgen dat uw HR-afdeling compliant is met de AVG.
In sommige gevallen moet de ondernemingsraad betrokken worden bij privacyvraagstukken, maar in andere gevallen juist niet. Wij kunnen u precies uit de doeken doen wat in welke situatie is vereist. Samen stippelen wij een route uit om tot een zo efficiënt en goed mogelijk resultaat te komen voor uw onderneming. Gebleken is dat ondernemers veel baat hebben bij een eerste inventarisatie door middel van de een van de HR privacyscans op www.avgscan.nl. U verwerkt vaak meer gegevens dan u in eerste instantie wellicht denkt.
Wat klanten over team Arbeidsrecht zeggen,
Laatste nieuwsberichten

Verlenging tijdelijke versoepeling fiscale sanering tot 1 april 2024
13 september 2023
Modelovereenkomsten Belastingdienst vervallen per 1 januari 2024
7 september 2023