Een werkgever kan een arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang beëindigen, ook wel genoemd op staande voet ontslaan, wanneer zich een ‘dringende reden’ voordoet. Dit hoeft niet via de rechter of UWV. Er moet wel aan een aantal eisen voldaan worden om tot ontslag op staande voet over te gaan.

Bij ontslag op staande voet zegt u het dienstverband van uw werknemer per direct op, dus zonder opzegtermijn. Dit kan alleen als u vindt dat uw werknemer iets ernstigs heeft gedaan. Een veel aangehaald voorbeeld is dan ook als uw werknemer van u gestolen heeft. Aan deze vorm van ontslag, die erg ingrijpend voor werknemer is, hangen dan ook vele vereisten. Deze worden hieronder besproken.

Dringende reden

Voor een ontslag op staande voet moet u een dringende reden hebben. Dit betekent dat het ontslag niet op zich kan laten wachten, omdat het van de werkgever niet verlangd kan worden dat hij de arbeidsovereenkomst voort laat duren. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Werkweigering
  • Mishandeling of grensoverschrijdend gedrag
  • Diefstal

Verder wordt de dringende reden ook afgewogen tegen de omstandigheden van het geval. Hierin speelt bijvoorbeeld de cultuur van uw bedrijf mee, hoelang de werknemer al bij u in dienst is en hoe eerder is gereageerd op dergelijke situaties.

Onverwijld

Wilt u uw werknemer op staande voet ontslaat, dan moet u het ontslag onverwijld geven. Dit betekent dat u de werknemer direct ontslaat en de dringende reden voor het ontslag geeft. Als u (nog) niet zeker weet of er een dringende reden is voor het ontslag, mag hier onderzoek naar gedaan worden. Dit moet wel met spoed worden gedaan. U doet er dan goed aan de werknemer op non-actief te stellen.

Met wie ga je aan de slag?

Kom langs bij ons op kantoor

Hoe te handelen?

Als u een werknemer op staande voet ontslaat, doet u er goed aan de volgende handelingen aan te houden. Allereerst is het verstandig uw werknemer per (aangetekende) brief te bevestigen dat u hem/haar op staande voet ontslaat met de redenen waarom. Dit voorkomt onduidelijkheid. Immers, u kunt aantonen dat u de brief heeft gestuurd, en de werknemer kan – zeker in het geval van aangetekende post – niet met het argument komen dat de brief niet ontvangen is.

Daarnaast kunt u, indien de dringende reden voor ontslag gebaseerd is op opzet of schuld van de werknemer, schadevergoeding van hem eisen. Deze vergoeding is maximaal het loon dat u had betaald als u rekening had gehouden met de opzegtermijn.

Tot slot kunt u het ontslag bij de kantonrechter aanvragen. Dit als een laatste toets, ter voorkoming van een eventuele procedure ingesteld door werknemer, waarin de kantonrechter oordeelt dat er geen sprake is van een dringende reden, met gevolg dat u het loon van de werknemer moet doorbetalen.

Risico

De werknemer moet als hij het niet eens is met het ontslag op staande voet binnen twee maanden een procedure starten. Wanneer een werknemer in een dergelijke procedure in het gelijk wordt gesteld en het ontslag op staande voet niet geldig blijkt, wordt de opzegging vernietigd en kan de werknemer loondoorbetaling vragen over de hele periode tussen het ontslag op staande voet en de uitspraak. Omdat de procedure en het opstarten daarvan vaak wel even duurt kan de loonvordering flink oplopen. Om dit risico enigszins te maximaliseren is het altijd verstandig in een dergelijke situatie een voorwaardelijk ontbindingsverzoek in te dienen. Wanneer de rechter van mening is dat het ontslag op staande voet niet rechtsgeldig is, zal hij aan dit verzoek toekomen. De kans is wel groot dat de rechter de werknemer dan een flinke billijke vergoeding zal toewijzen. Overigens kan de werknemer er ook voor kiezen niet vernietiging van het ontslag te vragen, maar de rechter te vragen een billijke vergoeding toe te wijzen. Heeft u een potentiele ontslag op staande voet kwestie aan de orde, dan is het verstandig contact te leggen met een van onze specialisten om voorgaande risico’s zoveel als mogelijk te beperken.

Onze specialisten

Eline Beekhuis

Partner

Julie van Meeteren

Advocaat

Moniek Kennis

Advocaat

Veridiana Koeiman

Secretaresse

Wat klanten over team Arbeidsrecht zeggen,

Valorilogo

“Al meer dan 5 jaar is Marxman onze juridische adviseur op het gebeid van arbeids- en ondernemingsrecht. Vakmanschap, vertrouwen en snel schakelen zijn de basis voor concrete en praktische adviezen en ondersteuning voor Valori”.

Valori
Jaap Merkus – CEO

NIJHOFLOGO

“Het fijne van samenwerking met Marxman is dat je altijd een vakkundige advocaat aan je zijde hebt!”

Nijhof
Hilda van de Groep

logos-kreijne

“Al meerdere jaren maken wij dankbaar gebruik van de diensten van Marxman. Er wordt snel en adequaat gehandeld wanneer dat nodig is en dat maakt waarom Marxman advocaten voor ons de juiste partner is en blijft voor de toekomst”.

Kreijne
Jasper Bijl – Directeur

burkert

“Al meer dan 15 jaar is Marxman onze juridische adviseur voor arbeids- en ondernemingsrecht vragen. Snel, accuraat, deskundig en altijd tot sparren bereid zijn zij de basis voor concrete en praktische adviezen en ondersteuning voor Burkert Benelux BV”.

Burkert Benelux BV
Rick van Dijk – Directeur

Confed-Logo

“Met Marxman kunnen wij rekenen op deskundig advies en adequate ondersteuning. Het is ook fijn schakelen met de advocaten van Marxman, want ze zijn snel, duidelijk, praktisch en toegankelijk. En dat is kenmerkend voor de goede samenwerking.”.

Confed
Anne van den Borne – HR Manager

“Net als veel andere ondernemers willen ook wij deskundige, bevlogen en gecommitteerde collega’s behouden. Dat doen we op allerlei manieren. Zoals het bieden van hele goede arbeidsvoorwaarden, geweldige werkplekken, interessante bij- en nascholingen en onovertroffen lunches. Daarnaast hebben we degenen met een sleutelpositie laten participeren door middel van Stock Appreciation Rights, oftewel SAR’s. Met de hulp van Marxman Advocaten hebben wij dat op een uitstekende manier kunnen regelen!”

Tired of Cancer
Bram Kuiper – CEO