Een statutair bestuurder kan ontslagen worden door degene die ook bevoegd is tot benoeming van een statutair bestuurder. Dit zal de algemene vergadering van aandeelhouders zijn, of de raad van commissarissen. Zij kunnen alleen een rechtsgeldig besluit nemen over het ontslag van de statutair bestuurder wanneer alle wettelijke en statutaire eisen zijn gevolgd. Denk hierbij aan de wijze van oproeping, de oproepingstermijn, de gedeelde agenda, plaats van de vergadering, benoemen en faciliteren van het adviesrecht van de statutair bestuurder.

Het vennootschappelijk ontslag van de statutair bestuurder, leidt (behoudens uitzonderingen) ook tot het einde van de arbeidsovereenkomst. Door dit mechanisme vindt er geen toetsing van het ontslag aan de voorkant plaats. Vaak wordt ook met de statutair bestuurder onderhandelt over de gevolgen van het ontslag en de daarover te maken afspraken. In sommige gevallen heeft de statutair directeur al een financiële afspraak gemaakt bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst, een zogenaamde golden parachute.

Tenzij er sprake is van verwijtbaar handelen aan de kant van de statutair bestuurder, heeft hij op basis van de wet ook recht op een transitievergoeding. Verder kan het zo zijn dat hij ook aanspraak kan maken op een billijke vergoeding. Bijvoorbeeld wanneer er geen volledige ontslaggrond aanwezig is. Wilt u hier meer over weten download dan de onderstaande whitepaper.

Whitepaper ontslag statutair bestuurder

Onze specialisten

Eline Beekhuis

Partner

Julie van Meeteren

Advocaat

Moniek Kennis

Advocaat

Veridiana Koeiman

Secretaresse

Wat klanten over team Arbeidsrecht zeggen,

Valorilogo

“Al meer dan 5 jaar is Marxman onze juridische adviseur op het gebeid van arbeids- en ondernemingsrecht. Vakmanschap, vertrouwen en snel schakelen zijn de basis voor concrete en praktische adviezen en ondersteuning voor Valori”.

Valori
Jaap Merkus – CEO

NIJHOFLOGO

“Het fijne van samenwerking met Marxman is dat je altijd een vakkundige advocaat aan je zijde hebt!”

Nijhof
Hilda van de Groep

logos-kreijne

“Al meerdere jaren maken wij dankbaar gebruik van de diensten van Marxman. Er wordt snel en adequaat gehandeld wanneer dat nodig is en dat maakt waarom Marxman advocaten voor ons de juiste partner is en blijft voor de toekomst”.

Kreijne
Jasper Bijl – Directeur

burkert

“Al meer dan 15 jaar is Marxman onze juridische adviseur voor arbeids- en ondernemingsrecht vragen. Snel, accuraat, deskundig en altijd tot sparren bereid zijn zij de basis voor concrete en praktische adviezen en ondersteuning voor Burkert Benelux BV”.

Burkert Benelux BV
Rick van Dijk – Directeur

Confed-Logo

“Met Marxman kunnen wij rekenen op deskundig advies en adequate ondersteuning. Het is ook fijn schakelen met de advocaten van Marxman, want ze zijn snel, duidelijk, praktisch en toegankelijk. En dat is kenmerkend voor de goede samenwerking.”.

Confed
Anne van den Borne – HR Manager

“Net als veel andere ondernemers willen ook wij deskundige, bevlogen en gecommitteerde collega’s behouden. Dat doen we op allerlei manieren. Zoals het bieden van hele goede arbeidsvoorwaarden, geweldige werkplekken, interessante bij- en nascholingen en onovertroffen lunches. Daarnaast hebben we degenen met een sleutelpositie laten participeren door middel van Stock Appreciation Rights, oftewel SAR’s. Met de hulp van Marxman Advocaten hebben wij dat op een uitstekende manier kunnen regelen!”

Tired of Cancer
Bram Kuiper – CEO