Een statutair bestuurder kan ontslagen worden door degene die ook bevoegd is tot benoeming van een statutair bestuurder. Dit zal de algemene vergadering van aandeelhouders zijn, of de raad van commissarissen. Zij kunnen alleen een rechtsgeldig besluit nemen over het ontslag van de statutair bestuurder wanneer alle wettelijke en statutaire eisen zijn gevolgd. Denk hierbij aan de wijze van oproeping, de oproepingstermijn, de gedeelde agenda, plaats van de vergadering, benoemen en faciliteren van het adviesrecht van de statutair bestuurder.
Het vennootschappelijk ontslag van de statutair bestuurder, leidt (behoudens uitzonderingen) ook tot het einde van de arbeidsovereenkomst. Door dit mechanisme vindt er geen toetsing van het ontslag aan de voorkant plaats. Vaak wordt ook met de statutair bestuurder onderhandelt over de gevolgen van het ontslag en de daarover te maken afspraken. In sommige gevallen heeft de statutair directeur al een financiële afspraak gemaakt bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst, een zogenaamde golden parachute.
Tenzij er sprake is van verwijtbaar handelen aan de kant van de statutair bestuurder, heeft hij op basis van de wet ook recht op een transitievergoeding. Verder kan het zo zijn dat hij ook aanspraak kan maken op een billijke vergoeding. Bijvoorbeeld wanneer er geen volledige ontslaggrond aanwezig is. Wilt u hier meer over weten download dan de onderstaande whitepaper.
Whitepaper ontslag statutair bestuurder
Wat klanten over team Arbeidsrecht zeggen,
Laatste nieuwsberichten

Donkere wolken boven het festivalseizoen?
11 mei 2023