Dat uitzendbureaus zich aan moeten sluiten bij Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten (StiPP) is voor veel ondernemers vanzelfsprekend. Het is immers bekend dat StiPP de pensioenregelingen in de flexbranche uitvoert. Maar voor ondernemingen die zich bezighouden met detachering of contracting of consultancy ligt deze vraag doorgaans ingewikkelder.
Valt uw onderneming onder het begrip ‘detacheerders, consultants en partijen die trainees plaatsen’? Bij dergelijke ondernemingen komt het regelmatig voor dat er twijfel bestaat of een onderneming feitelijk als uitzendonderneming kan worden aangemerkt, doordat een deel van de arbeidskrachten (feitelijk) werkt onder toezicht en leiding van de opdrachtgever.
Onder wiens leiding en toezicht arbeidskrachten werkzaam zijn is een belangrijk criterium om te bepalen of een bedrijf moet zijn aangesloten bij StiPP. Uit onze ervaring blijkt dat het vaststellen van het feit of een onderneming zich verplicht dient aan te sluiten bij StiPP een lastige zaak is, met zeer grote (financiële) gevolgen als er verkeerde keuzes gemaakt worden.
StiPP is daarnaast zeer actief als het gaat om het werven van nieuwe leden. Zij schrijft consultancybedrijven of organisaties die detacheren of uitzenden regelmatig aan met de mededeling dat zij onder het zogenoemde Verplichtstellingsbesluit vallen. Met andere woorden, dat zij verplicht zijn om zich aan te sluiten bij het pensioenfonds. In veel gevallen schrijft StiPP bedrijven aan omdat deze bedrijven een Waadi-registratie hebben in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Maar een Waadi-registratie betekent niet automatisch dat er sprake is van verplichtstelling.
Wilt u zich volledig op uw onderneming kunnen storten, zonder daarbij twijfel te hebben over afspraken en regels rondom het StiPP. Of heeft u een vragenlijst van StiPP ontvangen en wilt u hulp bij het invullen? Neem dan contact op met een van onze arbeidsrechtspecialisten.
Download onze whitepaper
Wat klanten over team Arbeidsrecht zeggen,
Laatste nieuwsberichten

Verlenging tijdelijke versoepeling fiscale sanering tot 1 april 2024
13 september 2023
Modelovereenkomsten Belastingdienst vervallen per 1 januari 2024
7 september 2023