Belofte maakt schuld in de precontractuele fase.

Aanbod en aanvaarding is de grondregel bij het aangaan van een contract. Echter, zoals altijd in het recht, ligt de werkelijkheid iets genuanceerder. Bij veel ondernemers zal bekend zijn dat er een lange periode aan onderhandelingen vaak ten grondslag ligt aan een contract. In deze blogpost gaan we in op deze onderhandelingen, ook wel de precontractuele fase genoemd. Tijdens de precontractuele fase staat centraal of beide partijen mogen verwachten dat het contract aangegaan zal worden. Hoe groter de verwachting dat u overeenstemming bereikt, hoe groter de juridische gevolgen als u de onderhandelingen afbreekt. Voor de duidelijkheid delen we de omvang van de verwachtingen op in drie fasen.

De verkennende fase:

De verkennende fase is eerste en de meest vrije fase van het onderhandelen. In deze fase staat de contractsvrijheid voorop en kunt u de onderhandelingen naar wens stopzetten. Deze fase bestaat uit het aanvragen van offertes en het kennismaken met potentiële contractpartners. In deze fase mag u ook offertes aanvragen en in onderhandeling treden met andere partijen.

De tussenfase: 

In de tussenfase bent u concreet met de wederpartij aan het onderhandelen. In deze fase is het belangrijk dat u rekening houdt met de belangen van de wederpartij, u bent immers druk aan het onderhandelen. Hierdoor kunt u de onderhandelingen niet zomaar afbreken. Als een van de partijen wel afbreekt, moet deze de gemaakte kosten van de wederpartij vergoeden. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor het produceren van bouwmodellen. Rekening houden met het belang van de wederpartij betekent ook dat beide partijen niet met andere partijen mogen onderhandelen of contracteren over dezelfde deal.

De afrondingsfase:

Als u het na onderhandelen op nagenoeg alle punten eens bent met de wederpartij bent u in de derde fase aangekomen: de afrondingsfase. In deze fase mogen beide partijen ervanuit gaan dat het contract tot stand zal komen. Hierdoor kunnen de onderhandelingen niet zomaar afgebroken worden. Als een partij toch afbreekt zal deze zowel de kosten moeten vergoeden die de wederpartij gemaakt heeft tijdens de onderhandeling, als mogelijk ook de winst die de wederpartij had gemaakt als het contract wel tot stand was gekomen. De wederpartij kan de afbrekende partij ook via de rechtbank verplichten om alsnog door te gaan met de onderhandelingen.

Waarom moet u dit weten?

Zoals u gelezen heeft kan het zo zijn dat u, of uw wederpartij, kosten moet vergoeden zonder dat er een contract is gesloten. U kunt dit echter voorkomen. Tijdens de onderhandelingen kunnen u en uw wederpartij afspreken dat de onderhandelingen ten alle tijden onderbroken mogen worden zonder dat schadevergoeding verplicht is. Ook kunt u stellen dat er alleen verplichtingen in leven worden geroepen bij het ondertekenen van het contract. Ten slotte kunt u een lijst aan opschortende voorwaarden in het contract meenemen om te voorkomen dat deze een van de partijen bindt voordat u toe bent aan het ondertekenen van het contract. Deze maatregelen, indien goed genomen, kunnen ervoor zorgen dat er geen redelijke verwachting bij de wederpartij kan ontstaan dat het contract gesloten zal worden.

Waarom bij Marxman:

De verschillende precontractuele fases maken onderhandelingen vaak ingewikkeld. Vooral ook omdat niet altijd

duidelijk is in welke fase u zit. Ook kunt u tijdens de onderhandelingen tussen de drie fasen blijven schommelen. De advocaten van Team Commercial Contracting hebben uitgebreide ervaring in de precontractuele fase. Zij helpen u door de onderhandelingen te navigeren, ook als de onderhandelingen ineens afgebroken worden.

Dit artikel is geschreven door

Rosanne Brand

Senior advocaat