Rond deze tijd vorig jaar – kort na de aankondiging van de intelligente lockdown – stagneerde de MKB overnamemarkt. Dat resulteerde in enkele spraakmakende uitspraken in kort geding, zoals Corendon dat van Sunweb medewerking vorderde aan de overname van Corendon Holding. In de meeste trajecten die nog niet een (ver)gevorderd stadium verkeerden, trapten partijen veelal op de rem. Maar de signalen eind 2020 – begin 2021 zijn veelbelovend: de overnamemarkt herstelt snel.

Coronacrisis

Hoewel de coronacrisis niet eenduidig aangewezen kan worden als oorzaak van teruglopende fusies en overnames, liet het tweede kwartaal van 2020 een significante afname zien in de transacties van bijna 21% (660 transacties) ten opzichte van het eerste kwartaal van hetzelfde jaar. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2019 werd nog niet eens de helft van dat aantal transacties in 2020 gerealiseerd*. Daarmee was medio 2020 sprake van een duidelijke dip in de fusie- en overnamemarkt, in het bijzonder in het MKB.

Herstel

Maar er was ook reden tot vreugde. Het derde kwartaal van 2020 liet een behoorlijk herstel zien. Aan het eind van het jaar 2020 kende dat jaar daardoor alsnog nagenoeg hetzelfde aantal transacties als in 2019. Die opleving was ook terug te zien in de verkoopprijzen; waar in het eerste halfjaar van 2020 de EBITDA-multiple voor een MKB-bedrijf 4,7 keer de EBITDA (brutowinst) bedroeg – het laagste niveau sinds 2016 – trok de betaalde multiple het tweede halfjaar van 2020 al aan tot 4,85 keer de EBITDA. Ter vergelijking: in het tweede halfjaar van 2019 lag die multiple op 4,95**.

De fusie-  en overnamemarkt ligt daarmee voorlopig op koers voor herstel in 2021. Dat betekent dat kopers of investeerders nu mogelijk een goed moment hebben om (een deelname in) een onderneming te verwerven. Ook verkopers krijgen weer meer perspectief op mooie rendementen, al zijn de verschillen per branche uiteraard nog groot, gelet op de gedeeltelijke lockdown.

Contact

Heeft u vragen over fusies, overnames of investeringen, lees dan op onze speelveldpagina verder of neem contact op met ons.

Artikel geschreven door:

Pieter Verloop

Senior advocaat