Op de huidige, krappe arbeidsmarkt kan het een grote uitdaging zijn om goed personeel te vinden. Heb je eenmaal een topteam verzameld, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat dit team geboeid en gebonden blijft. Een voor de hand liggende oplossing lijkt het aanbieden van een hoog salaris. Maar wat nu als zo’n directe cash-out niet mogelijk is, of het talent dat je in huis hebt, is eigenlijk op zoek naar een echte ‘skin in the game’? Dan biedt werknemersparticipatie een uitkomst.

Er zijn verschillende manieren om werknemers in je bedrijf te laten participeren. Bijvoorbeeld door het toekennen van een bonus, opties, (certificaten) van aandelen of de nieuwe(re) vormen zoals Phantom Stocks of Stock Appreciation Rights. We kunnen je uiteraard informeren over deze participatievormen, maar voor nu vertellen we je graag meer over de Stock Appreciation Rights, ook wel de SAR’s. We zien namelijk dat er steeds vaker gekozen wordt voor deze vorm van werknemersparticipatie.

Het toekennen van SAR’s is een geschikt alternatief als je jouw werknemers wel wil laten profiteren van de groei van je bedrijf, maar het niet wenselijk is dat je werknemers zeggenschap krijgen in de vorm van stem- of vergaderrechten of partij worden bij de aandeelhoudersovereenkomst. Hiervoor zijn uiteraard alternatieve constructies te bedenken, maar deze gaan vaak gepaard met hoge kosten en veel papierwerk. Loop je hier ook tegenaan? Dan zijn SAR’s misschien wel jouw oplossing.

Wat zijn Stock Appreciation Rights?

Als je kiest voor participatie in de vorm van SAR’s, krijgen je werknemers geen aandelen, maar een vorderingsrecht op de waardeontwikkeling van je bedrijf. We geven een voorbeeld om dit te verduidelijken. Stel, je bedrijf is gewaardeerd op € 500.000,- en je kiest ervoor om een werknemer SAR’s toe te kennen die gelijk zijn aan 2% van de aandelen in je bedrijf. Je spreekt af dat de SAR’s na een periode van drie jaar kunnen worden uitgeoefend (meestal kunnen de SAR’s worden ingewisseld tegen geld). In de jaren daarna gaat het goed met je bedrijf en drie jaar later is de waarde van de onderneming – volgens dezelfde waarderingsmethode – gestegen naar € 1.000.000,-. De waarde van de SAR’s was bij ontvangst (2% van € 500.000,-) € 10.000,- en is in drie jaar verdubbeld naar € 20.000,-. De werknemer maakt nu dus aanspraak op de positieve waardeontwikkeling van € 10.000,-.

Wat zijn de voordelen?

Participatie door middel van SAR’s is laagdrempeliger, goedkoper en flexibeler:

  • Als ondernemer bepaal je zelf de ‘terms and conditions’;
  • Het betreft een contractuele afspraak met je werknemer, dus je hoeft niet langs de notaris;
  • Geen directe cash-out;
  • Fiscale voordelen;
  • Ownership voor werknemers, zonder zeggenschap.
Wil je meer weten?

Wij verzorgen regelmatig presentaties over de verschillende vormen van werknemersparticipaties waarbij we jou helpen om als ondernemer een passende keuze te maken. Vervolgens staan we voor je klaar om het participatieplan te implementeren in jouw organisatie. Als je hier meer informatie over wilt ontvangen, neem dan contact op met ons Team Arbeidsrecht.

Lees deel 2 van deze blogreeks hier.

Wat klanten over ons zeggen,

“Net als veel andere ondernemers willen ook wij deskundige, bevlogen en gecommitteerde collega’s behouden. Dat doen we op allerlei manieren. Zoals het bieden van hele goede arbeidsvoorwaarden, geweldige werkplekken, interessante bij- en nascholingen en onovertroffen lunches. Daarnaast hebben we degenen met een sleutelpositie laten participeren door middel van Stock Appreciation Rights, oftewel SAR’s. Met de hulp van Marxman Advocaten hebben wij dat op een uitstekende manier kunnen regelen!”

Tired of Cancer
Bram Kuiper – CEO

Artikel geschreven door:

Julie van Meeteren

Advocaat